A co se týče těch „ASCII-Artových“ tabulek v textových souborech – přijde mi to spíš děsivé než hezké. Upravovat po někom takové soubory bych moc nechtěl. Přijde mi lepší oddělit čistá strukturovaná data a umístit je mimo textový dokument.
Výhoda je v tom, že čistá data se dají generovat nebo upravovat samostatně (z dokumentu na ně vede pouze odkaz) a dokument se pak přeloží do požadovaného výstupního formátu. A je celkem jedno, jestli se použije (La)TeX, DocBook, DITA, manuálové stránky, texinfo nebo nějaký jiný/vlastní generátor – jde o ten princip oddělení čistých strukturovaných dat od zbytku ručně psaného dokumentu.
Kdysi jsem si psal např. generátor webů v XSLT, kde mám makro pro tabulky. Ty můžou být buď uvnitř dokumentu jako nebo se načítat z CSV souboru.
Docela dobrý je i formát GNU Recutils, ve kterém se tabulková data dají zapisovat v textovém formátu (a jeden soubor může obsahovat více tabulek).
A teď dělám na projektu Relational pipes. Je to ještě ve vývoji (formát/API nejsou stabilní, budou tam ještě nějaké změny), ale pro některé agendy a transformace už to používám. Viz příklady – dají se tím různě filtrovat a transformovat relační data a převádět mezi různými formáty.